top of page

 Videonäytökset 

Tyrnävän meijerialueen auditoriossa esitetään näyttelyn ajan non stoppina Pro Arte Utili -sarjan jaksot Opettaja (12min) sekä Seenat (18min). Pro Arte Utili –sarjan jaksot löytyvät Ylen Elävästä arkistosta.

 

”Pro arte utili -sarjan Opettaja-jakso esittelee keraamikko Kyllikki Salmenhaaran (1915-1981), joka toimii Taideteollisen korkeakoulun keramiikkalinjan yliopettajana vuodesta 1973 kuolemaansa saakka. Muun muassa Arabian tehtaalla taiteilijana työskennellyt Salmenhaara avaa luokkansa ovet kameroille ja kertoo ajatuksiaan keramiikasta viimeisenä työvuotenaan.

 

Opiskelijat kehuvat kuuluvansa Kyllikki Salmenhaaran perusteellisessa ja monipuolisessa opetuksessa etuoikeutettujen joukkoon. Opiskelijat kiittävät, miten Salmenhaara opettajana osaa nähdä opiskelijatöiden teknisten heikkouksien läpi, löytää töiden sielun ja kannustaa eteenpäin.

 

Salmenhaaran mukaan ammattitekniikka täytyy olla niin vahvasti opiskeltu ja kokeiltu käytännössä, ettei se enää hidasta luovaa ja taiteellista ihmistä. Kun rutinoitumisen kautta vapautuu tekniikan ongelmista, ei se enää hidasta design-puolta.

 

Kyllikki Salmenhaaran keramiikkaoppilaat Lea Klemola, Terhi Juurinen ja Riitta Pensanen perustivat oman Seenat-savipajan ja nappasivat Taideteollisuuden valtionpalkinnon vuonna 1979. Salmenhaaran opissa naiset kertovat saaneensa hyvän pohjan ja valmistuttuaan he ovat lähteneet toteuttamaan koulusta saamaansa kipinää.

 

Seenat-ryhmän Juurinen ja Pensanen vastasivat muun muassa vuonna 1982 Rautatieaseman metrolaiturin seinäkeramiikasta. Vaikka Seenat-ryhmälle on kertynyt palkintoja ja tunnustusta, on keraamikon leipä tiukassa. Kolmikko kertoo työstään savipajallaan Pro arte utili -sarjan jaksossa Seenat"

 

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

“Pro Arte Utili –sarjan jaksot löytyvät Ylen Elävästä arkistosta"

bottom of page