top of page

 Kyllikki Salmenhaaran jalanjäljillä 

Kyllikki Salmenhaaran
100-vuotisnäyttely Tyrnävällä

3. - 31.5.2016

Maailmankuulu keraamikko Kyllikki Salmenhaara (14.7.1915 – 13.7.1981) syntyi Tyrnävällä. Talo, jossa hänen lapsuudenkotinsa sijaitsi, on säilynyt Meijerialueella, näyttelytilan vieressä. Keramiikkataiteilija, taiteilijaprofessori Kyllikki Salmenhaara kuuluu muotoilijoiden joukkoon, joka 1950-luvulla loi suomalaisen taideteollisuuden maineen.

 

Edellinen hänen tuotantoaan esittelevä julkinen näyttely Tyrnävällä järjestettiin kunnantalon vihkiäisten yhteydessä kesällä 1987 yhteistyössä Taideteollisuusmuseon kanssa. Juhlanäyttely nostaa esiin tyrnäväläislähtöisen vahvan naisen, joka muokkasi oman polkunsa kansainväliseen tunnettavuuteen alallaan sekä taiteilijana että opettajana. Esineistön keskiössä on Collection Kakkosen laaja yksityiskokoelma. Esillä on myös useita ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävillä olevia Kyllikki Salmenhaaran töitä lähialueen yksityiskokoelmista.

 

Näyttelykokonaisuuden keskeinen teema on Kyllikki Salmenhaaran perinnön siirtyminen jälkipolville; Myllykirjaston yläkerran näyttelytilassa on tyrnäväläisen keraamikko Anna Matinlaurin näyttely. Juustomeijerin rakennuksessa jatkuu Kyllikki Salmenhaaran perintö Anna Matinlaurin ja kuvataiteenopettaja Aija Veikkolan vetämän keramiikkatyöpajan satona. Kuulammen koulun oppilaiden Kyllikki Salmenhaaran tuotantoon pohjautuvia keramiikkatöitä on esillä myös koulun näyttelytilassa.

 

Näyttelyn avajaispäivän seminaarissa Aalto-yliopiston keramiikkataiteen professori Tapio Yli-Viikari avaa Salmenhaaran merkitystä keramiikkataiteelle kahdella eri luennollaan, joista toinen on suunnattu avajaisvieraille ja toinen Kuulammen koulun oppilaille. Toukokuussa järjestetään näyttelyn ohessa keramiikkatyöpaja ammattitaiteilijoille ja -muotoilijoille.

 

Meijerialueen näyttelyt ovat avoinna joka päivä klo 12 – 18 ja Kuulammen koulun näyttely koulun aukioloaikoina. Ravintola Pömilä on näyttelyn ajan auki viikonloppuisin klo 13.30 - 16.30.

 

Lisätietoja:

Kuvataiteilija Pia Hentunen 

pia.hentunen@dnainternet.net / 0405537858

 

Aluearkkitehti Helena Illikainen

helena.illikainen@tyrnava.fi / 0503474005

 

Kunnanjohtaja Marjukka Manninen 

marjukka.manninen@tyrnava.fi / 0503900066

bottom of page